A MAGYARORSZÁGI BÁBSZÍNHÁZAK XII. TALÁLKOZÓJA. 2014. OKTÓBER 15-19.

Bábszínházak 2014

Fekete Dávid

2014. szeptember 21. - kölyökidő

TÖRÖKVÉSZ VITÉZ avagy Vitéz László és a törökök

feketedavid.jpg

„Réges régen, hajdanában, mikoron még a török uraskodott a kicsi Magyarországon, élt egy legény, kit csak úgy emlegettek, hogy a Törökvész Vitéz. Bizony még az öreg ördög is kéthetes búskomorságba esett, ha meglátta vitézünk piros sipkás kobakját dalolva közeledni. Mert jaj volt annak, aki valamely gonosz fondorlat elkövetésén mesterkedve találkozott az igazságosság hétmázsás pofonjaival. Tréfás történet, melyben minden és mindenki a helyére kerül, no meg kiderül, hogy mióta tud a magyar nyugodtan aludni…”
Pierrot díj 2013. (legjobb utcaszínházi előadás)

Írta, játssza, rendezte: Fekete Dávid

A bábokat tervezte, és készítette: Majoros Gyula és Fekete Anetta

A Bábszínházak Találkozóján készült felvétel

ajánló:

Bemutatásra kerül: 2014. október 17. 10:30 és 11:00  / Ruszt József Stúdiószínház/

A Heves Megyei Tükör oldaláról: 

A legjobb utcaszínházi előadásért járó Pierrot-díjat vehette át nemrég Fekete Dávid, az egri Harlekin Bábszínház társulatának tagja. A fiatal bábszínész Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon nyerte el a rangos elismerést a Törökvész Vitéz, avagy Vitéz László és a törökök című produkciójával. Dávid tavaly érkezett Egerbe, azzal a felkiáltással, hogy a megújult társulattal az ország legjobb bábszínházát kell létrehozni.

Egy kellemetlen osztályfőnök is lehet a siker kulcsa. Fekete Dávid legalábbis neki „köszönheti”, hogy az angol-finn tagozatról a sok hiányzás miatt átkerült a drámatagozatra középiskolában, ahol aztán ott is ragadt. Egyenes út vezetett a helyi színházba, különféle mellékszerepekbe, és 2005-ben már a Vojtina Bábszínházban játszott. Sosem érdekelte a „rendes” színészet, mindig az alternatív művészetek vonzották, táncosként pedig könnyű volt a bábszínészet.
„Aki a saját testét tudatosan képes mozgatni, egy tárgy életre keltésével is egyszerűbben boldogul” - mondja. A tánc ma már csak hobbi, az utcaszínház, vásári bábjáték az ő világa, hamarosan pedig végzettséget is szerez a hivatásához, felvételt nyert a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész szakára. Egerbe tavaly, a Harlekin Bábszínház társulatának újraszervezésekor hívták, ő pedig szívesen jött.
”Egy feltételem volt, azt mondtam, vagy megcsináljuk az ország legjobb bábszínházát, vagy nincs itt keresnivalóm! Jó csapat jött össze, a feltételem egyre inkább teljesülni látszik, ezt mutatják a társulat szaporodó szakmai díjai. Az igazi elismerés persze a nézőszám növekedése lesz.”
Fekete Dávid most leginkább Vitéz László alakjáról ismert, a Törökvészt maga írta, rendezte és játssza is. Sokat tanult Kemény Henrik és Pályi János játékából, de a klasszikus dramaturgiára saját történetet épít. A hagyományos vásári bemutatókon először a felnőttek figyelnek fel a bunkósbotos régi ismerősre, akinek történetén aztán az egész család önfeledten nevethet. A hagyományok mellett azonban az új igényekre is figyelni kell.
„Változik a világ, változnak a gyerekek! Bár Vitéz László figurája évszázadok óta bevált recept, a palacsintasütő és a török sokszor már nem elég a jó előadáshoz. Tervezek egy produkciót Vitéz László a világ végén címmel, amelyben hősünk zombikat, terminátorokat és ufókat fog csépelni!”
Dávid könnyen teszteli az ötleteit: 3 és 2 éves féltestvérei szívesen nyúzzák Dávidot otthoni szereplésért. Saját gyereke még nincs, de nemsokára családot alapít kedvesével, aki Egerbe is követte.
„A Pierrot-díj megtiszteltetés, de csak egy állomás. Szeretném én is évtizedekig játszani Vitéz László történeteit, csakúgy, mint példaképem, „Heni bácsi”, azaz Kemény Henrik. Vitéz László a magyar néphagyomány része, de mindig az aktuális kor görbe tükre, legyen az ellenség török, vagy ufó…”

Vásári szalmaháború
„A vásári bábjáték műfajában az a jó, ha hangzavar van a nézőtéren. Egyszer egy szalmabálákkal kirakott ugrálóvár közepén játszottam, körülvéve gyerekekkel. Az egyik szereplő annyira unszimpatikus volt a számukra, hogy elkezdték szalmával dobálni, úgy éreztem, elszabadult a pokol. Bevallom, menekülőre fogtam, tíz perc alatt lezavartam az előadást. Ma már rutinosabban kezelem az ilyen helyzeteket. „
Névjegy:
Fekete Dávid
Született: Debrecen, 1985.06.06.
2005-2010 Vojtina Bábszínház, Debrecen
2010-2011 Gyilkosság a Vacsorán, gasztroszínház, Budapest
2012. augusztus – Harlekin Bábszínház, bábszínész
Elismerések:
Pierrot-díj (2006, 2009, 2013)

Forrás: Heves Megyei Tükör 6. szám

A bejegyzés trackback címe:

https://babszinhazak2014.blog.hu/api/trackback/id/tr336717305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.