A MAGYARORSZÁGI BÁBSZÍNHÁZAK XII. TALÁLKOZÓJA. 2014. OKTÓBER 15-19.

Bábszínházak 2014

A találkozóról

2014. október 08. - kölyökidő

2014. október 15-19.között kerül megrendezésre Kecskeméten, a Ciróka Bábszínház szervezésében a Magyarországi Bábszínházak XII. Találkozója. A Találkozó hivatalos programjában- öt nap alatt- 20 társulat mutatkozik be.

kicsilogo2.gif

A Magyarországi Bábszínházak Találkozója hazánkban az egyetlen olyan szakmai esemény, amelyen az összes hivatásos bábszínház, valamint a műfajjal foglalkozó kritikusok, esztéták, külföldi szakemberek is képviseltetik magukat. Jelentősége abban áll, hogy valamennyi bábszínháznak lehetőséget teremt a bemutatkozásra, a részvételre és a párbeszédre, valamint a hazai és külföldi résztvevőknek egyaránt átfogó képet ad a magyarországi bábjátszás jelenlegi helyzetéről. Az előadások után a résztvevők szakmai beszélgetések keretében vitathatják meg a látottakat, amelyet egy négytagú „zsűri” is véleményez.

A XII. Találkozó zsűrijének tagjai:
prof. Hartmut Lorenz főiskolai docens Németországból,
Marek Waszkiel a poznani Teatr Animacji igazgatója,
Perovics Zoltán  a Metanoia Artopédia alapító rendezője és látványtervezője,
Sebő Ferenc zeneszerző
Upor László dramaturg.

A szakmai beszélgetéseket Nánay István vezeti.

A határon túli magyar nyelvű bábszínházak képviselői is fontosnak tartják a részvételt. A rozsnyói Meseszínház, a Szabadkai Gyermek-és Ifjúsági Színház, a nagyváradi Árkádia Gyermek-és Ifjúsági Színház Liliput társulata, a Szatmárnémeti Északi Színház Brighella Bábtársulata, valamint a Temesvári Csiky Gergely Színház bábtársulata képviseletében is lesznek szakmai vendégei a rendezvénynek. Így a Találkozó ideje alatt remek alkalom adódik a tájékozódásra, kapcsolatfelvételre, rendezők, tervezők kölcsönös meghívására.

A Találkozó öt napja alatt három helyszínen- a Ciróka Bábszínházban, a Kelemen László Kamaraszínházban és a Ruszt József Stúdiószinházban- folynak az előadások. Az off programok sorában bemutatkozik a Színház-és Filmművészeti Egyetem bábszínész osztálya, valamint a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábművész szakos hallgatói is. Hagyományosan egy külföldi bábszínház vendégjátékát is megtekinthetik az érdeklődők. A vendégelőadás kiválasztásánál elsődleges cél, hogy inspiráló hatással legyen a magyar bábosok jövőbeli munkájára. Ezúttal a pilzeni Divadlo Alfa „A három muskétás” című produkciója lesz a meghívott vendégelőadás.

A Találkozó emellett számtalan szabadtéri programmal, utcaszínházi előadással várja majd az érdeklődőket Kecskemét Főterén. A szabadtéri programok eső esetén a Tudomány és Technika Házában kerülnek bemutatásra.

A Magyarországi Bábszínházak XII. Találkozójának megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap Színház és Táncművészet Szakmai Kollégiuma, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://babszinhazak2014.blog.hu/api/trackback/id/tr156767547