A MAGYARORSZÁGI BÁBSZÍNHÁZAK XII. TALÁLKOZÓJA. 2014. OKTÓBER 15-19.

Bábszínházak 2014

Második nap

2014. október 16. - kölyökidő
2014. október 16.
csütörtök09:30
HANYISTÓK, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története
Vaskakas Bábszínház - Győr
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/

WP_20141016_016.jpgPallai Mara szövegkönyve alapján készült előadás, fontos mondanivalóval, hatásos képi világgal. /Tervező: Michac Gábor/ A Vaskakas és Tengely Gábor rendező meghökkentő, igényes, emlékezetes előadást hozott a fesztiválra. A színészek nagy odaadással dolgoztak, /Ragán Edit, Rab Viki Szúkenyik Tamás, Kocsis Anna, Bora Levente/ Interjú alanyunk volt a két fiatalt alakító színész György Zotán Dávid és Gergely Rozália kamera előtt is csillogó szemmel mesélte mennyire örültek ennek a nehéz kihívásokat felállító darabnak. 

A szakmai megbeszélésen megoszlottak a vélemények.Többen fájlalták, hogy a vége happy endes, dalos, olyan szokványos. Szerintem - én irom a blogot ezért prortekióm van és saját véleményt is engedek irni magamnak - szerintem tehát a gyereknézőknek szükségük van a feloldásra, mert így jobban tudják szeretni a zöld embert s a kis hófehér barátnőjét. Ráérnek később rájönni, hogy nem minden megy ilyen simán. 

DSCN1929.JPG

Gergely Rozália

DSCN1932 másolata.JPG

György Zotán Dávid11:00
RÉV FÜLÖP
Kövér Béla Bábszínház - Szeged
/Kelemen László Kamaraszínház/

 

revfulop2.png

 Mostanában bukkant elő Rév Fülöp vitéz lovag alakja, a Magyar Színház is bemutatja rövidesen. másik változatban, de ők is Jeney Zoltán könyve alapján. Rév Fülöp  a szegediek előadásában egy vagány, minden lében kanál kisfiú, aki leleményes és földönjáró karaktere segítségével megoldja a legnehezebb problémákat is. A rendezővel /Kovács Petra/ majd szombaton beszélgetünk, egy másik rendezése kapcsán is. 
A szakmai megbeszélés sok hibát talált Rév Fülöp és Ádánd lovag kalandjánakmegvalósitásában. Sok kihasználatlan lehetőséget.

revfulop1.png

14:00
BÓDOG ÉS SZOMORILLA
HeppTrupp
/ Ruszt József Stúdiószínház/

 

DSCN2005.JPG

Kolozsi Angéla meséjét a Hepp Trupp már két éve játssza. A fénye nem kopott, még mindig nagyon élvezetes az országnélküli király és a varázsolni nem tudó tündér története.

DSCN2042.JPGA szakma megint és újfent el volt ragadtatva Bódog és Szomorilla előadásának profizmusától. Gratulálunk és köszöntjük az író rendező Kolozsi Angélát akinek éppen premierje van Tatabányán, azért nincs itt Kecskeméten, viszont holnap ünnepli a születésnapját! Gratulálunk és sok boldogságot!


16:00
SZEKRÉNYMESÉK
Ziránó Színház 
/ Kelemen László Kamaraszínház/

DSCN2056.JPG

A Ziranó Színház, Pfeifer Zsófia és Varga Péter Róbert sokszor olvasták a gyerekeiknek Mosonyi Aliz Mari nevű szekrényének meséit. A díszlettervező Grosschmid Erik kapott már  megrendelést a nézőktől, hiszen egy ilyen mesével kitömött holmi otthonra is jó lenne. Annyi mesét őriz MARI, hogy a Ziránósok, - ahogy mesélték a riportban -  nem tudtak dönteni, mi kerüljön be az előadásba. Segítségül hívták a szombathelyi Mesebolt Bábszínház dramaturgját, Khaled-Abdo Szaidát, aki amilyen kis törékeny fiatal nő, olyan határozottan döntött, így végül a hosszas töprengés után született egy jó előadás!

DSCN2108.JPGKhaled-Abdo Szaida

A szakmai tanácskozáson többen úgy látták, hogy kihasználatlanul maradt sokminden, A csodás szekrény még nem mutatta meg igazi kincseit, de remélhető hogy ez  még kibomlik és még több színét mutatja majd meg. A valóban csodás szekrényt Grosschmid Erik tervezte18:00
FENN ÉS LENN, avagy cirkusz minden
Harlekin Bábszínház - Eger
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/DSCN2118.jpg
Sikerült ismét egy különlegességet látnunk. A bábságról szól ez a cirkuszi elemekben bővelkedő színpadi játék. Hosszabb elemzésére még visszatérek. Készült videó riport a két rendezővel Éry-Kovács András igazgatóval, és Fekete Dáviddal, aki az egyik főszereplője is a darabnak.
A szakmain  az értékelők egy része az irodalmi alapanyagot rossznak találtak. Nem jött át a gondolat, hogy bábuk vagyunk, vagy bábuvá válunk, ha hagyjuk.... Szerintem meg értékes előadás és igenis érteni érezni lehet, hogy rólunk szól minden, amikor ledarálnak,...szóval érdemes megnézni és reméljük sokat fogják játszani

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babszinhazak2014.blog.hu/api/trackback/id/tr46787619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.