A MAGYARORSZÁGI BÁBSZÍNHÁZAK XII. TALÁLKOZÓJA. 2014. OKTÓBER 15-19.

Bábszínházak 2014

Harmadik nap

2014. október 17. - kölyökidő
2014. október 17.
péntek

a harmadik nap és megint esik


Reggel  Kiszely Ágnes a Ciróka Bábszínház  és a Bábszínházak Találkozójának Igazgatója, Virág Jenő főszerkesztőa és Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője és a Kemény - Korngut Alapítvány elnöke volt a vendégünk egy egy riportra. Kiszely Ágnes beszélt a találkozóról és kiemelte, milyen fontos, hogy a bábosok családjába egyre több energikus, tehetséges fiatal lép be. Virág Jenő bemutatta a Báb Tár folyóiratát, amit Miglinczi Évával közösen készítenek  Nagyon fontos, bábosokról, bábjátékról, bábos személyiségekről, stílusról uúdonságokról és hagyományokról cikkeket tartalmazó szép kiállítású könyvek. /ITT bővebben és meg is lehet rendelni, letölteni / Láposi Terka, a feléledő vásári bábjátékok divatjáról ejtett szó és  a Kemény Henrik hagyatékának őrzőjeként sok jó hírt mondott, új Kemény Henrik kötetről  egy remélhetőleg hamar elkészülő múzeumról. Rövidesen mindezek  láthatók lesznek videón is 
TÖRÖKVÉSZ VITÉZ avagy Vitéz László és a törökök
Fekete Dávid
/ Ruszt József Stúdiószínház/

harmadik 035.jpg
Fekete Dávidot ma dédelgette a média, két helyre is nyilatkozott. Nekünk még tegnap elmondta, hogy a vásári bábjáték közelébe még Cirókás korában került, Pályi János biztatására és szigorú felügyelete mellett. kezdte el ezt a műfajt. Találkozott Kemény Henrikkel is, aki jóváhagyólag rábólintott a játékára, azt mondta igen, ez vásári bábjáték, ez jó. 


14:00
SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
Kolibri Színház
/Kelemen László Kamaraszínház/
A Kolibri előadását eredetileg a Müpában játszották, ahol nagyzenekari koncertet kísértek a bábos illusztrációval. Ezt a változatot láttuk már Kaposváron is a Biennálén, de még mindig friss és egy dolog biztos - persze ezt is tudjuk régóta - a Kolibrinek remek színészei vannak, Bodnár Zoltán, Erdei Juli, Megyes Melinda, Ruszina Szabolcs, Tisza Bea, Tóth József csak annyiban különbözik a "felnőtt" kollegáktól, hogy ők még a bábokkal is remekül bánnak. Az azért sajnáljuk, hogy a Kolibri Színház nem hozott frissebb darabot, s nem borzolta fel az érzékeinket valami meglepővel.
sz2.png

17:00
A KIS HABLEÁNY
Bóbita Bábszínház
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/


harmadik 131.jpg
Lenyűgöző előadás. Nagy siker. Bár a szakmai megbeszélésen többféle vélemény csapott össze, elégedetlenkedtek Zalán Tibor szövegkönyvével. Volt, aki a bábok kezelését nem tartotta jónak.  /A két színész: Bogárdi Aliz, Czéh Dániel /Aztán kiderült, hogy a rendező - Veres András - pont így akarta.. Csak azért említem ezt, hogy lássuk, sokan sokféle véleményt fogalmaztak meg. Az alkotók meg megjegyzik, ami nekik fontos és elfelejtik, amire nem tudnak mit építeni

Rövidesen elkészül a videó Veres András rendezővel és Grosschmid Erik látványtervezővel és persze a darab részleteivel és akkor mindenki megláthatja, milyen szép ez a világ itt a szárazföld és a víz határán.  

20:00
BALTASAR ESPINOSA utolsó üdülése és üdvözüléseí
/ Piarista Gimnázium udvara/

harmadik 188.jpgUdvar helyett a tornateremben játszották az előadást, mert az eső nem emberelte meg magát és egész nap esett. De az előadás így is hatásos volt.  Valódi passiójáték. Kilencszer kellett visszajönniük a Mesebolt Bábszínház művészeinek.  És szakmai közönség ült a padokon, és tapsolt lelkesen. Ők nem udvariaskodnak. Akkor maradnak ott hosszú percekig, ha valami elvarázsolja őket. A sorozat 3. előadása is nagyszerűre sikerült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://babszinhazak2014.blog.hu/api/trackback/id/tr766800849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.