A MAGYARORSZÁGI BÁBSZÍNHÁZAK XII. TALÁLKOZÓJA. 2014. OKTÓBER 15-19.

Bábszínházak 2014

Bábszínházak 2014

Utómunka

2014. november 01. - kölyökidő


kislogo1.jpg

Amikor egy esemény lezajlik és ott videó felvételek készülnek, következik egy aprólékos munka, a montírozás, amikor is a felvett anyagból - muszter - valami új minőséget fabrikálunk, hogy az eredeti hangulata is megőrződjön, és a videó nézői számára is élvezetes legyen.  

Hát ez zajlik most a Bábszínházak Találkozójának eseményeivel. 
Itt összegyűjtöm, ami elkészült, 

EZEKEN A LINKEKEN A NAPI ÖSSZEFOGLALÓK ÉRHETŐK EL

1. nap  http://youtu.be/dJ86C9HtMTk

2. nap  http://youtu.be/ZRbFn4sbwDU

3. nap  http://youtu.be/VYXcE240UfM

4. nap  http://youtu.be/6KAz83RzWkk

5. nap  http://youtu.be/HyybpiykM-4

Arról is itt kaptok értesítést mi az, ami a MESE TV oldalára felkerül. 

Az összefoglalóban riportok és darabrészletek, hangulat képek kerülnek, ezek nagy része külön is felkerültek a you tubera  BÁBSZÍNHÁZAK 2014

Ahogy az elmúlt századokban, manapság is jelentős bábszínházi családok alkotnak , minden korosztályból. Itt a Találkozón is örömmel láttuk sikeres előadásaikat.


MÁRKUSZÍNHÁZ 
Pilári Gábor, Vajda Zsuzsanna, Pilári Lili, Pilári Áron és Csernák Z. Samu


MAGAURA ALKOTÓMŰHELY
Boráros Milada, és Boráros Szilárd

ZIRÁNÓ BÁBSZÍNHÁZ
Pfeifer Zsófia és Varga Péter Róbert

HEPP TRUPP
 Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó

__________________________________ 

aprók

A megnyitón láttuk az Egyetemisták produkcióját

Ez a jelenet még a második féléven készült /most már az ötödik félévet tapossák/ a jelenetnek Diktatúra a valódi címe. A jelenet  a gyakorlat speciális volta miatt a hallgatok közös megegyezésen alapuló munkája.
A kurzusvezető Csató Kata volt. A bábszínészek osztályfőnökei: Meczner János és Tengely Gábor. A bábrendezőké (mert ők is játszottak benne): Csizmadia Tibor és Csató Kata. 

és a zárás jó hangulatban

 RIPORTOK, DARABRÉSZLETEKKEL

A Hanyistók főszereplőivel 
Gergely Rozália és György Zoltán Dávid

 

A Hamupipőke rendezőjével  Vidovszky Györggyel

 FENN ÉS LENN
Riport: Éry-Kovács András,  Fekete Dávid

 TÍZ EMELET BOLDOGSÁG
Hannus Zoltán, Kovács Petra, Gimesi Dóra

 A KIS DECEMBER KIRÁLY
Mátravölgyi Ákos

 HA DEDE
Kiss Erzsi, Szabó Balázs

 MADÁRHÁZ
Németh Ilona

trailerek:

 

 

 

 HAGYOMÁNYŐRZŐK

Láposi Terka

Virág Jenő /Báb-Tár/

ALKOTÓK, KRITIKUSOK, VÉLEMÉNYEK

Bartal Kiss Rita

Balogh Géza - Sebő Ferenc

Bercsényi Péter

Fosztó András

Grosschmid Erik

Kiszely Ágnes

prof. Hartmut Lorenz 

Nánay István

 

 A videókat Pichler Gábor és Takács Vera készítette

Ötödik nap

2014. október 19.
vasárnap
A MAI NAPPAL VÉGET ÉRT A BÁBSZÍNHÁZAK TALÁLKOZÓJA. 
A BÁBMŰVÉSZ SZÖVETSÉG ELISMERÉSÉT
HANNUS ZOLTÁN
KAPTA A TÍZ EMELET BOLDOGSÁG C. ELŐADÁSBAN NYÚJTOTT ALAKÍTÁSÁÉRT
negyedik 045.JPG
És a hangulat szemléltetésére egy kis videó, hogyan próbálja Kiszely Ági felkérésére Asbóth Anikó átadni Hannus Zoltán díját Pilári Gábor beszólásai és sok nevetés közepette.
Hannus  akkor is dolgozott, ezért nem volt jelen, de reméljük megkapja az ajándékait
 

És íme a plakett,ami leesett
dij.jpg
Ezt megelőzően természetesen a szokásos rendben zajlott a találkozó

09:30
SZÉLSZABADÍTÓ
Griff Bábszínház
/Ciróka Bábszínház Nagyterem/
A Szélszabadító hagyományos "rakosgatós" bábjáték lett. Készült egy videó felvétel Nánay Istvánnal,  - egyetem tanár, kritikus - , aki a szakmai tanácskozások moderátora volt és ő említette, hogy már a legutóbbi találkozón is rosszallotta, mennyire elszaporodtak a "terepasztalon" játszódó, rakosgatós bábjátékok. Igaz, a zalaegerszegiek terepasztala 3  szép, emeletes díszlet elemből állt, elegáns volt a látvány, de maga a történet nem kötötte le igazán a közönséget. Kritika, ahol sokra értékelik az előadást
11:00
DOBRONKA CIRKUSZ VILÁGSZÁM 
Magamura Alkotóműhely és a Mesebolt Bábszínház
/Kelemen László Kamaraszínház/

Ez csodálatos előadás volt. A hagyományos bábtechnikák, két remek, fiatal színész  Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel előadásában, Boráros Milada rendezte, Boráros Szilárd készítette a látványelemeket... mindezt KOVÁCS Gézával, a Mesebolt igazgatójával a háttérben. /Lassan írni kell egy monográfiát a nagy mágus, Kovács Géza munkásságáról./ Ez Borárosék előadása. Nagyszerű, pontosan kiszámított, szakmailag támadhatatlan... mit mondjak. Mindjárt lesz videó és meglátjátok
VIDEÓ LINKEK AZ UTÓMUNKA OLDALON

A főtéren is zajlottak az események. 
A Tintaló Cirkusz porondmestere Sisak Péter!
DSCN2746.JPG

14:00 és 16:00
VITÉZ LÁSZLÓ ÉS VAS JULISKA
Fabók Mancsi Bábszínháza
/ Ruszt József Stúdiószínház/

DSCN2728.JPG

Negyedik nap

2014. október 18.
szombat

negyedik 197.JPG
Ma már kicsit mindenki fáradt, de a jó előadások sokat segítettek, hogy jobb kedvre derüljünk. Az időjárásra sem lehet panasz. Csodás őszi nap, a szabadtéri programoknak szerencséjük van, voltak is sokan.
09:30

TÍZ EMELET BOLDOGSÁG
Budapest Bábszínház - Mesebolt Bábszínház
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/
Mindjárt egy gyöngyszemmel kezdődött a mai nap. Gimesi Dóra meséjét a két szerelmes tizemeletesről Hannus Zoltán játszotta el. Az előadás tele ötletekkel, A bábos szakma nagyágyúi dogoztak a fiatal rendező Kovács Petra Eszter keze alá. / Író: Gimesi Dóra, színpadi adaptáció: Veres András, díszlet: Grosschmid Erik,  báb: Bartal Kiss Rita, zene: Teszárek Csaba.  Mindemellett ez egy nagyszerű színész, Hannus Zoltán  jutalomjátéka volt.
És ha a jövőbe nézünk, majd holnap megkapja Zoltán a Bábművész Szövetség elismerő díját az itt nyújtott teljesítményéért /Nem látok a jövőbe - sajnos - ezt utólag írom ide, hogy aki csak ezt a lapot olvassa az is tudja/


11:00
POCAKMESE
Napsugár Bábszínház - Békéscsaba
/ Kelemen László Kamaraszínház/

Érdekes téma, a születés előtti időt bemutatni. Ahogy ez most itt sikerül sokaknak tetszett, az alkotók is nagyon hisznek benne. Én nem szerettem, mert nekem "káposzta mese" jellege volt. A szakmai tanácskozás is sok vitára okot adó dolgot talált a születés előtti világ ilyetén megjelenítésében. Különben Bartal Kiss Ritához méltó igényességgel, szépséggel került a színpadra a történet..
14:00
VILÁGSZÉP NÁDSZÁLKISASSZONY
Csodamalom Bábszínház - Miskolc
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/
Klasszikus mese feldolgozás, Sok vitát váltott ki, talán a fáradtság is tette, hogy igazán nem aratott sikert. vagy talán hogy sok, sokkal jobbal kényeztet minket a fesztivál.


16:00
GRAND HOTEL
MárkusZínház - Pécs
/Kelemen László Kamaraszínház/
Az egyik olyan előadás, amit nagyon vártunk. A Vesztegzár a Grand Hotelben c. Rejtő regény inspirálására létrejött játék. Én is nagyon vártam és izgultam Rejtő rajongóként. És nem kellett csalódni Piláriékban most se. Valami különleges. Szellemes, remek, ahogy a sík bábokat használják, a tárgyakat mozgatják, maguk is néha bábként mozognak. A szakmai is lelkes volt, bár megjegyezték, hogy a második rész még nincs készen igazán, kicsit leül. Ahogy a videó riportban Pilári Gábor és Vajda Zsuzsa elmondta egy ilyen magán - családi színházban az a jó a hivatalosakkal szemben, hogy itt nincs bemutató meg próbaidőszak, hanem a darab készültségének szintjén elkezdik bemutatni, és ahogy a közönség reagál, változtatnak, csiszolnak. A darab mindig friss marad, s ha valaki egy év múlva újra megnézi örül, mert majdnemhogy újabb darabot lát.
18:00
HAMUPIPŐKE
Ciróka Bábszínház - Kecskemét
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/


Nahát ez! Totál kiütés, Vidovszky már megint elkapott valamit. Először mikor láttam, hogy kukák, meg nylonok, szemetek annak a színpadon, dühösen azt gondoltam, biztos valamelyik hulladékgyűjtő cég fizette az előadást. De kérem nem, ennek itt filozófiája van, és olyan erős hatás éri a nézőt, amit ritkán tapasztal. 
Az is nagyon érdekes, hogy Gimesi Dóra / már megint :)/ meséjét nem régen bemutatta a Vojtina Bábszínház egy egészen más, mesésen jelmezes, kicsit operett pamfletes, szellemesen vidám feldolgozásban. Nagyon dicsértem azt is annak idején. ITT De ez, a Cirókában játszott Hamupipőke mindent felülír. Na ez az, amit meg kell nézni.
Hahó tévék! gyöngyszemekről beszélek, hát miért nem jöttök és veszitek fel? Persze meg se nézitek. MI rögzítettük egy kamerával, és aki egy kicsit is ért a szakmához tudja, hogy ehhez 5 kamera kell és hangmérnök! Mert például amit a behangolt csövekkel művelnek élő zenét varázsolva a csövekből, kukákból, zacskókból. Hú de jó volt látni!
ízelítő az ízelítőből

Író: Gimesi Dóra Tervező: Mátravölgyi Ákos Zeneszerző: Monori András Koreográfus: Gyevi Bíró Eszter Rendező: Vidovszky György Játsszák: Nyirkó Krisztina, Szörényi Júlia, Makra Viktória m.v., Ivanics Tamás, Fülöp József

Harmadik nap

2014. október 17.
péntek

a harmadik nap és megint esik


Reggel  Kiszely Ágnes a Ciróka Bábszínház  és a Bábszínházak Találkozójának Igazgatója, Virág Jenő főszerkesztőa és Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője és a Kemény - Korngut Alapítvány elnöke volt a vendégünk egy egy riportra. Kiszely Ágnes beszélt a találkozóról és kiemelte, milyen fontos, hogy a bábosok családjába egyre több energikus, tehetséges fiatal lép be. Virág Jenő bemutatta a Báb Tár folyóiratát, amit Miglinczi Évával közösen készítenek  Nagyon fontos, bábosokról, bábjátékról, bábos személyiségekről, stílusról uúdonságokról és hagyományokról cikkeket tartalmazó szép kiállítású könyvek. /ITT bővebben és meg is lehet rendelni, letölteni / Láposi Terka, a feléledő vásári bábjátékok divatjáról ejtett szó és  a Kemény Henrik hagyatékának őrzőjeként sok jó hírt mondott, új Kemény Henrik kötetről  egy remélhetőleg hamar elkészülő múzeumról. Rövidesen mindezek  láthatók lesznek videón is 
TÖRÖKVÉSZ VITÉZ avagy Vitéz László és a törökök
Fekete Dávid
/ Ruszt József Stúdiószínház/

harmadik 035.jpg
Fekete Dávidot ma dédelgette a média, két helyre is nyilatkozott. Nekünk még tegnap elmondta, hogy a vásári bábjáték közelébe még Cirókás korában került, Pályi János biztatására és szigorú felügyelete mellett. kezdte el ezt a műfajt. Találkozott Kemény Henrikkel is, aki jóváhagyólag rábólintott a játékára, azt mondta igen, ez vásári bábjáték, ez jó. 


14:00
SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
Kolibri Színház
/Kelemen László Kamaraszínház/
A Kolibri előadását eredetileg a Müpában játszották, ahol nagyzenekari koncertet kísértek a bábos illusztrációval. Ezt a változatot láttuk már Kaposváron is a Biennálén, de még mindig friss és egy dolog biztos - persze ezt is tudjuk régóta - a Kolibrinek remek színészei vannak, Bodnár Zoltán, Erdei Juli, Megyes Melinda, Ruszina Szabolcs, Tisza Bea, Tóth József csak annyiban különbözik a "felnőtt" kollegáktól, hogy ők még a bábokkal is remekül bánnak. Az azért sajnáljuk, hogy a Kolibri Színház nem hozott frissebb darabot, s nem borzolta fel az érzékeinket valami meglepővel.
sz2.png

17:00
A KIS HABLEÁNY
Bóbita Bábszínház
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/


harmadik 131.jpg
Lenyűgöző előadás. Nagy siker. Bár a szakmai megbeszélésen többféle vélemény csapott össze, elégedetlenkedtek Zalán Tibor szövegkönyvével. Volt, aki a bábok kezelését nem tartotta jónak.  /A két színész: Bogárdi Aliz, Czéh Dániel /Aztán kiderült, hogy a rendező - Veres András - pont így akarta.. Csak azért említem ezt, hogy lássuk, sokan sokféle véleményt fogalmaztak meg. Az alkotók meg megjegyzik, ami nekik fontos és elfelejtik, amire nem tudnak mit építeni

Rövidesen elkészül a videó Veres András rendezővel és Grosschmid Erik látványtervezővel és persze a darab részleteivel és akkor mindenki megláthatja, milyen szép ez a világ itt a szárazföld és a víz határán.  

20:00
BALTASAR ESPINOSA utolsó üdülése és üdvözüléseí
/ Piarista Gimnázium udvara/

harmadik 188.jpgUdvar helyett a tornateremben játszották az előadást, mert az eső nem emberelte meg magát és egész nap esett. De az előadás így is hatásos volt.  Valódi passiójáték. Kilencszer kellett visszajönniük a Mesebolt Bábszínház művészeinek.  És szakmai közönség ült a padokon, és tapsolt lelkesen. Ők nem udvariaskodnak. Akkor maradnak ott hosszú percekig, ha valami elvarázsolja őket. A sorozat 3. előadása is nagyszerűre sikerült. 

Második nap

2014. október 16.
csütörtök09:30
HANYISTÓK, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története
Vaskakas Bábszínház - Győr
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/

WP_20141016_016.jpgPallai Mara szövegkönyve alapján készült előadás, fontos mondanivalóval, hatásos képi világgal. /Tervező: Michac Gábor/ A Vaskakas és Tengely Gábor rendező meghökkentő, igényes, emlékezetes előadást hozott a fesztiválra. A színészek nagy odaadással dolgoztak, /Ragán Edit, Rab Viki Szúkenyik Tamás, Kocsis Anna, Bora Levente/ Interjú alanyunk volt a két fiatalt alakító színész György Zotán Dávid és Gergely Rozália kamera előtt is csillogó szemmel mesélte mennyire örültek ennek a nehéz kihívásokat felállító darabnak. 

A szakmai megbeszélésen megoszlottak a vélemények.Többen fájlalták, hogy a vége happy endes, dalos, olyan szokványos. Szerintem - én irom a blogot ezért prortekióm van és saját véleményt is engedek irni magamnak - szerintem tehát a gyereknézőknek szükségük van a feloldásra, mert így jobban tudják szeretni a zöld embert s a kis hófehér barátnőjét. Ráérnek később rájönni, hogy nem minden megy ilyen simán. 

DSCN1929.JPG

Gergely Rozália

DSCN1932 másolata.JPG

György Zotán Dávid11:00
RÉV FÜLÖP
Kövér Béla Bábszínház - Szeged
/Kelemen László Kamaraszínház/

 

revfulop2.png

 Mostanában bukkant elő Rév Fülöp vitéz lovag alakja, a Magyar Színház is bemutatja rövidesen. másik változatban, de ők is Jeney Zoltán könyve alapján. Rév Fülöp  a szegediek előadásában egy vagány, minden lében kanál kisfiú, aki leleményes és földönjáró karaktere segítségével megoldja a legnehezebb problémákat is. A rendezővel /Kovács Petra/ majd szombaton beszélgetünk, egy másik rendezése kapcsán is. 
A szakmai megbeszélés sok hibát talált Rév Fülöp és Ádánd lovag kalandjánakmegvalósitásában. Sok kihasználatlan lehetőséget.

revfulop1.png

14:00
BÓDOG ÉS SZOMORILLA
HeppTrupp
/ Ruszt József Stúdiószínház/

 

DSCN2005.JPG

Kolozsi Angéla meséjét a Hepp Trupp már két éve játssza. A fénye nem kopott, még mindig nagyon élvezetes az országnélküli király és a varázsolni nem tudó tündér története.

DSCN2042.JPGA szakma megint és újfent el volt ragadtatva Bódog és Szomorilla előadásának profizmusától. Gratulálunk és köszöntjük az író rendező Kolozsi Angélát akinek éppen premierje van Tatabányán, azért nincs itt Kecskeméten, viszont holnap ünnepli a születésnapját! Gratulálunk és sok boldogságot!


16:00
SZEKRÉNYMESÉK
Ziránó Színház 
/ Kelemen László Kamaraszínház/

DSCN2056.JPG

A Ziranó Színház, Pfeifer Zsófia és Varga Péter Róbert sokszor olvasták a gyerekeiknek Mosonyi Aliz Mari nevű szekrényének meséit. A díszlettervező Grosschmid Erik kapott már  megrendelést a nézőktől, hiszen egy ilyen mesével kitömött holmi otthonra is jó lenne. Annyi mesét őriz MARI, hogy a Ziránósok, - ahogy mesélték a riportban -  nem tudtak dönteni, mi kerüljön be az előadásba. Segítségül hívták a szombathelyi Mesebolt Bábszínház dramaturgját, Khaled-Abdo Szaidát, aki amilyen kis törékeny fiatal nő, olyan határozottan döntött, így végül a hosszas töprengés után született egy jó előadás!

DSCN2108.JPGKhaled-Abdo Szaida

A szakmai tanácskozáson többen úgy látták, hogy kihasználatlanul maradt sokminden, A csodás szekrény még nem mutatta meg igazi kincseit, de remélhető hogy ez  még kibomlik és még több színét mutatja majd meg. A valóban csodás szekrényt Grosschmid Erik tervezte18:00
FENN ÉS LENN, avagy cirkusz minden
Harlekin Bábszínház - Eger
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/DSCN2118.jpg
Sikerült ismét egy különlegességet látnunk. A bábságról szól ez a cirkuszi elemekben bővelkedő színpadi játék. Hosszabb elemzésére még visszatérek. Készült videó riport a két rendezővel Éry-Kovács András igazgatóval, és Fekete Dáviddal, aki az egyik főszereplője is a darabnak.
A szakmain  az értékelők egy része az irodalmi alapanyagot rossznak találtak. Nem jött át a gondolat, hogy bábuk vagyunk, vagy bábuvá válunk, ha hagyjuk.... Szerintem meg értékes előadás és igenis érteni érezni lehet, hogy rólunk szól minden, amikor ledarálnak,...szóval érdemes megnézni és reméljük sokat fogják játszani

 

ELSŐ NAP

 

kislogo1.jpg

ELSŐ NAP

 2014. október 15.

11.óra

WP_20141015_001.jpgesik

13:00
ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ
Közreműködik:a Színház és Filmművészeti Egyetem bábszínész és rendező szakos osztálya
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/

WP_20141015_003.jpg

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház és a Találkozó igazgatója megnyitotta a rendezvény sorozatot. A hivatalos megnyitó után a Színház és Filmművészeti Egyetem harmadik évfolyam bábos osztálya egy különleges gulyással kínálta meg a közönséget. A valódi levesből a nézőtérre is jutott - volna - ha nem védi  a nagyméretű nylon abrosz.

Hát lássuk, mit hoztak az egyetemisták:

Ez a jelenet még a második féléven készült /most már az ötödik félévet tapossák/ a jelenetnek Diktatúra a valódi címe. A jelenet  a gyakorlat speciális volta miatt a hallgatok közös megegyezésen alapuló munkája.
A kurzusvezető Csató Kata volt. A bábszínészek osztályfőnökei: Meczner János és Tengely Gábor. A bábrendezőké (mert ők is játszottak benne): Csizmadia Tibor és Csató Kata. 

A különös groteszk okozta piszkok feltakarítása után érkezett a kis december király

 14:00

A KIS DECEMBER KIRÁLY
Vojtina Bábszínház - Debrecen
/ Ciróka Bábszínház - Nagyterem/

WP_20141015_012.jpgA közönség lelkesen fogadta az újra  rendezett előadást 

elsonap 154.JPG

valószínűleg dicsérő szavakat mond Nánay István kritikus, a szakmai megbeszélések moderátora, Kuthy Ági rendezőnek.

vlcsnap-2014-10-16-03h22m26s143.png Az előadás után készült riportban Mátravölgyi Ákos mutatta meg a díszlet fal titkait, maga is felmászott a magasba.

- riport -


Egyébként Ciróka színháztermében, egy kisebb térben sokkal jobb előadást láttunk, mint három éve Kaposváron a nagy színpadon. Ezt a szakmai megbeszélésen is megemlítették. Összefoglalóan értékes szép előadásnak minősítették Kuthy Ágnes rendezését.  Hajdu Péter jutalomjátéka ez most is. Készült interjú Fosztó András koreográfussal is. rövidesen látható lesz.

16:00
MADÁRHÁZ
Stúdió K Színház
/ Kelemen László Kamaraszínház/

Németh Ilona tervező-rendező Hundertwassert -t idéző képi világában egy egyszerű történet játszódik. Egy kislány keresi az ottfelejtett babáját.. És éppen ez az egyszerűség, a sok finomság,a színészek hangsúlyai, Spilák Lajos finom, sokféle hangszeren megszólaló zenéje teszi emlékezetessé.S amikor vége az előadásnak mindenki - még a fesztivál művész vendégei is - lelkesen festik a Madárházat 

elsonap 199_2.JPG

Itt éppen Bercsényi Péter, a Budapest Bábszínház művésze alkot a Stúdió K előadása után.

 

17:30 és 18:30
HA DEDE
Kabóca Bábszínház - Veszprém
/ Ruszt József Stúdiószínház/

 elsonap 234_1.JPG

 A két remek zenész Kiss Erzsi és Szabó Balázs csoda világot teremtett hangokból, dobozokból és gömböcökből a legkisebbeknek. Nincs szöveg, csak hangulat, meglepetés,  játék. 

/Az előadás után felvett videó beszélgetésben a zenélés öröméről, a csecsemőszínházról és természetesen magáról a darabról beszélgettünk/

SZAKMAI

baloghsebo.png

A videó felvételen / majd látható lesz/ Balogh Géza és Sebő Ferenc számolt be az esti szakmai értékelésről. mindketten örömmel konstatálták, hogy ritka remek nap volt A szakmai tanácskozás kihegyezett tollú itészei sem tudtak kifogásokat találni. 

RÖVIDESEN VIDEÓK

KÉPGALÉRIA A NAP PILLANATAIRÓL A FACEBOOK OLDALUNKON

 

babsz_logo1.jpg

A Magyarországi Bábszínházak XII. Találkozója 2014. október 15-19.között kerül megrendezésre.
A Találkozó hivatalos programjában- öt nap alatt- 21 társulat mutakozik be. Emellett, a hagyományokhoz hűen, számtalan szabadtéri programmal, utcaszínházi előadással várjuk majd az érdeklődőket a rendezvény minden napján.

 

Ezen a blogon napi beszámolókat olvashattok a fesztivál ideje alatt videókkal, fotókkal .
MÁR MOST AZ ÁLLANDÓ OLDALAK KÖZÖTT MEGTALÁLHATÓ MINDEN,

AMIT A TALÁLKOZÓRÓL TUDNI KELL

PROGRAM

RÉSZTVEVŐK 

A HÉTVÉGI PROGRAMOK

CÍMEK ÉS TELEFONSZÁMOK, HA KÉRDÉSED LENNE

ÉS A RÉSZTVEVŐ ELŐADÁSOK ISMERTETŐI

Találkozunk október közepén!

kecske1 051.jpg

Fabók Mancsi Bábszínháza

VITÉZ LÁSZLÓ ÉS VAS JULISKA

vitezl.jpg

Ismeritek-e Vitéz Lászlót? S az ő csuda egy beszédét? Láttátok- e, mint küzd nagymamucikája báli legyezőjével sok gonoszok ellen? S ha hallottatok is őróla, ismeritek-e Vas Juliskát? Tudjátok-e mint aprít pokolfiakat seperűjével, s puszta két kezével? S láttatok-e már igaz, szép szerelmet? Hát jertek, serkenjetek! Tekintsétek Őket, kiknek félelme nincsen, s kiknek ölelése Halált is legyőz! 

bábok: Grosschmid Erik

díszlet: Keresztes Nagy Árpád

zene: Ölvedi Gábor és Keresztes Nagy Árpád

szövegkönyv, rendezés, játék: Fabók Mariann

Ajánlott életkor: 5 éves kortól

Bemutatásra kerül: 2014. október 19. 14:00/16:00 / Ruszt József Stúdiószínház/

 

Magamura Alkotóműhely

DOBRONKA CIRKUSZ VILÁGSZÁM 

A Mesebolt Bábszínházzal közös előadás

Dobronka kisváros álmos utcáin régi plakátok foszlányai röpködnek... “Micsoda napok voltak azok, amikor az a világhírű cirkusz érkezett hozzánk...,” töpreng magában Vogeltanz Aladár, a dobronkai órásmester. “A városkánk utcái akkor élettel és izgalommal teltek meg...a levegőben narancsvirág és trombita hangja keveredett és az egész világ mint egy égi ringlispíl három napig az éjbe világító sátor körül forgott....Bárcsak vissza lehetne tekerni az időt...”A hajdani vándormutatványosok által megalkotott és ápolt  műfaj – a marionett cirkusz bája és szépsége megemlékezésére, tiszteletére és felidézésére épül a játékunk: oroszlánordítással, légtornász bukfenceivel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval, élőmuzsikával és a világ valamennyi csodájával!

Tervező: Boráros Szilárd

Írta és Rendezte : Boráros Milada

Játsszák: Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel

Zene: Takács Dániel

Ajánlott életkor: 4 éves kortól

Bemutatásra kerül: 2014. október 19. 11:00  /Kelemen László Kamaraszínház/

Griff Bábszínház

Rigócsőr király

rigocsorkiraly (26).jpg 

Azt beszélik, azt suttogják,
hogy Galagonyát kirakták
A cicomás palotából
Kipenderítették, mint kakast a szobából.
Azt beszélik, azt pletykálják,
Hogy a férje nem is király
Csak egy rongyos-koszos utcazenész
Ki a porban kornyikál.

Mi lesz veled, kicsi lány?
Ki csinál majd vacsorát?
Ki mossa meg tükör-fényesre
A kopogós topánkát?
Hová hajtod le a fejed?
Ki mesél majd mesét neked?
Most majd megeszed a spenótfőzelékedet?

A Grimm testvérek meséje nyomán írta: Tóth Réka Ágnes

Báb és díszlettervező: Paráda Zsolt mv.

Zene: Monori András mv.

Rendező : Halasi Dániel m.v.

 

Galagonya királykisasszony: B. Szolnok Ágnes

Rigócsőr királyfi:Szilinyi Arnold

Gomolya, macska: Balázs László

Király :Farkas Attila

Piac 1:. Benkő Zsuzsanna

Piac 2.: Medgyesi Anna

Ajánlott életkor: 6-10 évesek

Interjú a rendezővel

Kritika  Griff Bábszínház oldalán

 Bemutatásra kerül: 2014. október 19.  09:30 / Ciróka Bábszínház - Nagyterem/

 

 

süti beállítások módosítása